mandag 5. mai 2014

formativt bruk av digitale tester

Undervisningsopplegg 1
Matematikk vg1 YF - medier og kommunikasjon
Tema: Det gylne snitt
Mål: Lære om det gylne bruk både matematisk og i praksis
 
Time 1 - 3 : Elevene får teori om det gylne snitt både i matematikk (1time) og i mediefag (2 timer). Time 4 - 5: De skal i disse timene, ta bilde med motiv i gylne snitt for deretter å regne og se at de har gjort riktig. De skal også se på flere bilder/motiver og se at fotografen har satt motivet i det gylne snitt. Dette gjøres i grupper på 2 - 4 elever. På slutten av siste time, kjøres en fronterprøve for å sjekke om elevene kan dette. Litt spørsmål om hva det gylne snitt er og noen oppgaver der de skal plassere motivet i gylne snitt og noen oppgaver der de skal sjekke at motivet er i det gylne snitt.
 
 
Forberedelser:
Matematikklærer og mediefagslærer må samarbeide om teorien slik at elevene ser godt sammenhengen mellom praksis og matematikken. Læreren må finne frem gode eksempler på bilder/motiver som har det gylne snitt. Teori må lages presentasjon av og prøve må lages.
 
Dette gir elevene gode eksempler på at matematikk brukes i mediefagene og at fotografer bruker dette mye. De får derfor god bruk for dette (selv om mange synes det er litt vanskelig å regne matematisk). Det er viktig at elevene jobber godt sammen, slik at alle lærer dette. Det kan fort bli oppdaget under prøven på slutten om noen ikke har fått forståelse av dette eller ikke. Da må en se om det burde vært gjort individuelt istedenfor grupper. Selv foretrekker jeg gruppeoppgave, da kan de lære av hverandre og samarbeid er en god måte å lære på.


Undervisningsopplegg 2
Matematikk vg1 YF - restaurant og matfag
Tema: Energiberegning
Mål: Lære om energiberegning i matvarer
 
Time 1 - 2 : Elevene får teori om energiberegning både i matematikk (1time) og i matfag (1 time). Time 3 - 4: Elevene jobber praktisk. De finner matvarer på kjøkkenet og beregner energien i ulike mengder matvarer. De beregner også energimengden de får i seg i løpet av en dag. Denne oppgaven leverer de inn til meg på fronter. De leverer da inn en slags åpen prøve. Der ejg stiller noen spørsmål til energiberegning (formel, enheter osv) også skal de legge inn det de har spist en dag og det de har beregnet er energien de har fått i seg.
 
 
Forberedelser:
Matematikklærer og matfagslæreren må samarbeide om teorien slik at elevene ser godt sammenhengen mellom praksis og matematikken. Det er viktig at beregningen også kjøres på skolekjøkkenet slik at elevene ser hensikten med å regne ut dette. Læreren må finne frem gode eksempler på hva som er normale mengder og normal energimengder. Det må utarbeides en felles teoridel som tar for seg det viktige om emnet i begge fagene (kompetansemålene) og en delvis åpen prøve på fronter.
 
Dette gir elevene gode eksempler på at matematikk brukes i praksis og er viktig for at elevene skal forstå viktigheten av matematikken i matfagene. De får god bruk for dette både privat og ikke minst i bransjen. Dette kan fint løses som gruppeoppgave, men jeg foretrekker individuell løsning på beregningen av måltid en dag. Da vet jeg at alle har gjort det og forstått det.


Undervisningsopplegg 3
Naturfag vg3 YF - medier og kommunikasjon, påbygging.
Tema: Sola og nordlyset
Mål: Lære om det gylne bruk både matematisk og i praksis
 
Time 1 - 3 : Elevene får teori og se filmer om sola og nordlyset.
Time 4: Vi jobber med oppgaver til temaet og avslutter teorien med en qiuz (kahoot) felles i klasserommet.
 
 
Forberedelser:
En må finne god teori og relevante filmer og animasjoner av sola og nordlyset. Det ligger mye bra på youtube, og nrk sine nettsider. Dette finnes det masse av og jeg synes det er vanskelig å begrense emnet. Elevene synes dette er veldig interessant og det kan gjerne gå mye tid til diskusjoner rundt emnet. Dette setter jeg av tid til for jeg tenker at det er mye god læring i det. Føler at dette emnet alltid tar mer tid enn jeg planlegger men det er også et emne som elevene får veldig bra til på tester osv så det er tydelig at det interesserer.

 

REALISERING
Jeg er for tiden i fødselspermisjon, så jeg har ikke mulighet til å gjennomføre testen nå. Dette er tre opplegg som jeg har gjennomført i praksis tidligere, så jeg velger å vise dere undervisningsopplegg 3.

elevene må logge seg inn, angi kode og så et navn (lurt at de da bruker navnet sitt)

Elevene får da spørsmålene på storskjerm i klasserommet og svarer på sinde pcer, mobiler, nettbrett osv.

Et eksempel til på et sprøsmål

Slik ser bildet du på elevens pc, mobil, nettbrett. Eleven velger den fargen de mener er riktig svar. Når de har svart får de opp om det er riktig eller feil og på hvilken plass de ligger.


Etter hvert spørsmål får du opp en liste over de beste i klassen til hver tid
Når testen er ferdig får vi opp vinneren og hvordan resultatet til vedkommende var.


Etter testen må elevene svare på hva de synes om testen, om de lærte noe og om de anbefaler den videre.


REFLEKSJON
Dette er et enkelt program som er lett å ta i bruk. Det er en stor fordel at det er konkurranse tenker jeg for da blir det litt spenning i det. Elevene liker godt konkurranser - både med og uten premier :)

Det som jeg synes er vanskelig er å lage gode spørsmål som gir gode svaralternativer slik at elevene må tenke litt og at ikke svaret alltid er helt opplagt. Men merker at en blir bedre med litt trening på dette. Ikke alle emner egner seg like godt. Nå har jeg også gitt elevene i oppgave å lage slike quizer i temaer og det er veldig gøy og ikke minst lærerikt for de og tidsbesparende for meg :) Da rullerer de på hvem som lager og testene blir gode (læreren er jo der å hører på så de tør ikke tulle :) )



 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar